Er det farligt at arbejde med epoxy resin?

19 January 2021
Sara Mortensen

editorial

Står du og vil prøve kræfter med epoxy resin, men er i tvivl om hvordan du egentlig skal bære dig ad? Læs med her og bliv klogere på, hvordan du skal arbejde med epoxy resin og hvad du skal være opmærksom på undervejs i processen.

For lige at få det fastlagt, så er det ikke som sådan farligt at arbejde med epoxy resin. Det er dog et kraftigt kemisk produkt, som kan irriterer hud og fremkalde alvorlig allergi og eksem. Hvis man lider af eksem eller decideret har epoxyallergi, så skal man naturligvis undlade at kaste sig ud i at arbejde med epoxy resin. 

Lider man af astma eller har problemer med luftveje, så skal man heller ikke arbejde med epoxy- eller isocyanatholdige produkter. Med det sagt, så er det ikke farligt, men man skal naturligvis tage sine forholdsregler, så man ikke får en allergisk reaktion. 

Det skal du huske, når du arbejder med epoxy resin

Når du skal i gang med at arbejde med epoxy resin, så skal du sørge for at anskaffe dig nogle personlige værnemidler. På den måde kan du undgå allergiske reaktioner, eksem og andet.

Du skal bruge en beskyttelsesdragt, beskyttelsesbriller, engangshandsker og en maske. Der er stor forskel på hvor voldsomt du behøver at beskytte dig, alt efter hvordan du skal arbejde med epoxy resin. Hvis du eksempelvis skal spraymale med epoxy resin, så skal du virkelig beskyttes godt, frem for hvis du sidder og laver dine egne smykker. 

Hvordan kommer du i gang med epoxy resin?

Når du har fået anskaffet dig diverse værnemidler, så skal du til at blande komponenterne. Epoxy indgår som regel i to eller flere af komponenterne. Det kan eksempelvis være i en harpiks. Resin er en slags harpiks, som er kunstigt fremstillet til forskel for det naturlige harpiks. 

Du skal altid huske at de to komponenter skal opmåles meget præcist efter vægt og derefter skal du blande det grundigt sammen i mindst 2 minutter. Du skal derudover altid undgå for høj luftfugtighed og for kolde temperaturer – ikke under 15 grader. 

Det vigtigste når du arbejder med resin og epoxy, er altså at have styr på værnemidler, miljø og blandingsforhold – så skal resten nok komme af sig selv! 

More articles