Hvornår skal man have et tandimplantat?

08 January 2020
Astrid Pedersen

editorial

Et tandimplantat kan være aktuelt for dig, som har mistet en tand eller måske flere som følge af sygdom i tanden eller i forbindelse med en ulykke. Har du flækket en af dine tænder i så voldsom en grad, at den er beskadiget fra krone til rod, og derfor ikke kan reddes, vil et implantat være en mulig løsning. Det kan for eksempel være, at tanden har været svækket på grund af en tidligere rodbehandling.

Som regel vil man prøve at bevare så meget som muligt af tanden, hvis roden er intakt og det kun er det øverste af tanden, som mangler. I så tilfælde vil tandlægen blot sætte en krone på den tilbageværende stump. Et implantat skal i høj grad ses som en kunstig tandrod, som erstatter en helt ødelagt tand.

Hvordan foregår isættelse af tandimplantat?

Tandimplantatet består af tre dele: Fikstur, abutment og supra struktur. Selve implantatet, eller fiksturen, bores ind i kæbeknoglen, hvor det skal fungere som erstatning for tandens rod. Dette foregår under lokal bedøvelse, hvor du altså er ved fuld bevidsthed, men ikke føler smerte.

Når fiksturen, som består af titanium, er på plads, skal den have lov at fæstne sig. Titanium er et materiale, som tillade kæbe knoglen at vokse sammen dermed. Når fiksturen efter et par måneder er stabil, påsættes abutment (mellemdel) og til sidst selve kronen (supra strukturen), som ligner de andre tænder.

At få isat et tandimplantat er en temmelig dyr og tidskrævende løsning. Selv om de fleste mennesker er glade for deres implantater, er et implantat stadig blot en erstatning for en tand. Det kan stadig bedst betale sig at passe rigtig godt på de eksisterende tænder, så man i så vid udstrækning undgår at skulle have isat implantat. Du kan bestille tid til undersøgelse og tand eftersyn på stjerneklinik.dk

More articles