Den alsidige ametyst sten

07 January 2021
Pia Nielsen

editorial

Selvom du ikke har en favoritfarve, så vil du helt sikkert kunne finde én blandt de mange nuancer inden for ametyst sten. Den naturlige ædelsten findes i så mange nuancer, at du sikkert vil få svært ved at finde to ens. Typisk ligger farvespektret inden for de lilla nuancer, hvor de mørkeste ser næsten sorte ud, mens de mest lyse kan se næsten hvide ud. 

Ametyst stenen symboliserer fred, og historisk mente man, at den virkede mod drukskab. Du finder ametyst sten i alle størrelser og former, og ofte bliver de meget smukke sten brugt i smykker. 

Ametyststen i smykker

Som enkeltsten eller flere i ét smykke er ametyster et unikt valg. Du finder alt fra slebne, blanke sten til matte, rå formationer, og vil du gerne forære en du holder af noget helt særligt, så er et ametyst smykke et godt valg. 

De primært lilla nuancer i smykkerne passer til både unge og ældre, og du kan sagtens finde smykker med ametyst sten i netop den prisklasse, som du har råd til. Overvej at forære symbolet for fred til et kært medlem af familien eller en god ven, næste gang du skal til fødselsdag eller markere en særlig dag. 

Hvor kommer stenen fra?

De fleste ametyst sten stammer fra lande i Sydamerika og fra Sri Lanka. Ametyst er en del af kvartsfamilien og findes derfor i årer i jorden. De tåler høj opvarmning – helt op over 500 grader – og er derfor velegnede til smykkefremstilling. Når temperaturen når op over 450 grader begynder en ametyst sten at ændre farve – en god egenskab for producenter af smykker, der gerne vil afstemme farver. 

For nogle har en ametyst en religiøs betydning, idet den lilla farve inden for eksempelvis kristendommen har en symbolsk betydning. Andre bruger ametyst sten i smykker eller i hjemmet for de naturlige energier, der menes at være omkring den smukke stenart. 

More articles