Fiat 500 er en moderne klassiker

13 January 2022
Niels Geckler

editorial

Den lille Fiat 500 er en italiensk designklassiker, der i en ny version trække linjerne tilbage til den oprindelige fra efterkrigsårene. Der er derfor mange, der er interesserede i en god og velholdt brugt Fiat 500.

Oprindeligt udviklede og producerede den italienske bilkoncern Fiat en bil under navnet Fiat 500 Topolina fra 1930’erne frem til 1950’erne. Imidlertid er det nok Fiat Nuova 500, som blev produceret fra 1957 til 1976, som mange vil forbinde med betegnelsen.

Den blev produceret i næsten 4 mio. eksemplarer og tåler vel næsten sammenligning med den tyske WV boble som et fast element i tidsbilledet fra de årtier, hvor Europa rejste sig efter 2. verdenskrig og økonomien boom’ede – folk skulle have sig en bil.

Genoptagelse af det ikoniske navn

Nogle vil måske betragte det som helligbrøde at give sig til igen at producere biler under den ikoniske betegnelse. Det kan næsten kun blive en skuffelse, vil mange entusiaster mene. Ikke desto mindre har Fiat af flere omgange sat ny serier af Fiat 500 i produktion.

image

I 1990’erne udviklede og producerede Fiat en form for arvtager til den ikoniske bil, nemlig mikrobilen en mikrobil, der delte navn med den tidligere model, men aldrig opnåede samme status. 

I 2007 introducerede den italienske bilkoncern så igen en Fiat 500, og denne gang var designet i det ydre meget tydeligt inspireret af ikonet fra 1960’erne. Det er Fiat Panda, der har dannet basis og begge modeller er bygget på Fiats polske fabrik.

Motoren er på 1,2 til 1,4 liter (benzin) og 1,2 liter (diesel). Den fås også som en elbil, Fiat 500 E. En delvist åben udgave af den lille fikse italiener blev lanceret her i landet i 2010. mange foretrækker denne lille, søde italienske sag frem for de mange asiatiske mikrobiler. Den kan købes brugt, hvis den forekommer for dyr i fabriksny udgave. Er det den “ægte” Fiat 500 fra 1960’erne du er på udkig efter, må du nok finde den blandt forhandlere af klassiske biler.

More articles