Gardiner eller hvad?

02 January 2020
Pia Nielsen
Gardiner eller hvad?

Gardiner er langt mere end blot en praktisk foranstaltning til at udelukke sollys og nysgerrige blikke – gardiner er lige så meget en del af indretningen som møbler og farvevalg. Vælg gardiner efter hvilken stil du ønsker. 

Vælg type og farve først…

Rummet, indretningen og vinduesrammerne afgør ofte hvilke typer gardiner, der passer ind – persienner, rullegardiner, lamelgardiner, panelgardiner eller gardiner til at trække for. Hvis du vælger persienner, rullegardiner eller lamelgardiner skaber du en stram og enkel stil, mens panelgardiner og gardiner kan visuelt bløde rummet eller vinduespaneler lidt op. 

Farven på gardinerne – uanset hvilken type – bør afgøres af to ting: Hvordan farverne er på møblerne  i resten af rummet, og hvilken type vindue det er. På hobbyportalen, Ideer til huset, finder du flere tips til at vælge gardiner herunder farve. Vinduestypen bør indvirke på farvevalg i forhold til størrelsen på vinduet, og om vinduet har sprosser eller andet på ruden – jo mere der sker på vinduet i form af sprosser og andet, jo lettere og lysere kan du med fordel vælge dine gardiner.

Mønster er det sidste

Modsat hvad mange gør, er mønstret på dine gardiner, det sidste, du bør overveje, når du er på udkig efter nye gardiner. Først når du har besluttet type og farve, kan du inden for de begrænsninger vælge om ensfarvet eller mønstret falder bedst i din smag. 

Igen er der to ting, der bør afgøre, om du vælger med eller uden mønster: Vinduestypen – det vil sige rammen og evt. sprosser – og udsigten. En meget smuk udsigt forstyrres ofte af meget mønstrede gardiner, ligesom små vinduer næsten forsvinder, hvis der sker meget på stoffet omkring vinduet. 

Og husk – det behøver ikke altid være enten eller… du kan sagtens have både rullegardiner og hængende gardiner i et vindue. Hvis rullegardiner er oprullede i løbet af dagen, er det kun de hængende gardiner, der ses. 

More articles