Hammershøi sætter rekord

11 December 2019
Søren Black
Hammershøi sætter rekord

Ny Danmarksrekord hos Bruun Rasmussen

Det hører til sjældenhederne, at danske malerier bliver solgt for et tocifret millionbeløb. Men det var faktisk, hvad der skete, da auktionshuset Bruun Rasmussen i slutningen af november havde et maleri af Vilhelm Hammershøi under hammeren. Der var tale om maleriet ”Interiør fra Strandgade 30”, der blev malet i 1900. Maleriet var vurderet til 20-30 millioner kroner, men det endte med at gå for hele 31,4 millioner kroner. Dermed er der sat en ny Danmarksrekord. For aldrig før er et maleri blevet solgt til så høj en pris på en dansk auktion. Desværre oplyser Bruun Rasmussen, at maleriet er blevet solgt til en udenlandsk køber. Så du kommer nok ikke til at kunne nyde det på et dansk museum de næste mange år.

En positiv prisudvikling

Det er dog et andet maleri fra Hammershøi, der er det dyreste danske maleri, der nogensinde er blevet solgt ude i verden. Maleriet ”Interiør med kvinde med klaver, Strandgade 30” fra 1901 blev solgt i december 2017 for 39,5 millioner kroner på en auktion hos det amerikansk-britiske auktionshus Sotheby’s i New York. Værker fra Vilhelm Hammershøi har siden 1980’erne gennemgået en stor, positiv prisudvikling. Førhen gik malerierne nemlig til forholdsvis beskedne priser. Et godt eksempel er det nu netop solgte værk af Hammershøi hos Bruun Rasmussen. Det blev solgt af samme auktionshus i 1960 for bare 9600 kroner. I november måtte en ukendt køber altså slippe 31,5 millioner kroner for det samme værk.

Gråt, enkelt og tomt

Vilhelm Hammershøi var kendt for at male gråt, enkelt og tomt. Da maleren levede i 1800-tallet kaldte samtiden hans værker for løjerlige, og de blev som sagt ikke solgt til de store beløb førhen. I dag strømmer folk ind på landets museer for at opleve den tidløshed og enkelthed, der præger hans malerier. Vilhelm Hammershøi kan heldigvis opleves på museer over det meste af Danmark. Den største samling har de dog på Statens Museum for Kunst, der ligger inde med 52 malerier og en del tegninger fra Hammershøi. Men også den Hirschsprungske Samling ved Østre Anlæg i København har en fin samling Hammershøi-værker. Her har man desuden en del møbler fra malerens hjem. Selvom du næppe får råd til at købe et af Hammershøis værker, så kan det alligevel godt betale sig at kigge efter kunst på nettet.

More articles