Hvorfor ser en skortensfejer så morsom ud?

07 October 2019
Anders Lundtang Hansen
Hvorfor ser en skortensfejer så morsom ud?

Det er ikke skortensfejeren, der nødvendigt ser morsom ud i sig selv som person, medmindre dette er med vilje, eller nogen bare tolker personen som morsom at kigge på.

Det er mere den mundering, som en skortensfejer render rundt i, der kan få de fleste til at undre sig lidt over den spøjse “udklædning”.

For hvordan er det lige, at en klassisk skortensfejer ser ud?

Vedkommende er jo klædt helt i sort, hvilket i og for sig er meget praktisk, når man i dette erhverv kan komme i kontakt med meget sod og generelt blive beskidt.

Men så er der den høje hat, der umiddelbart ikke gør nogen gavn, og den der lange rensestok, de går rundt med, kan jo være meget smart lige at fjerne det værste skidt med, men mange moderne skorstene er jo ikke som de gammeldags, som man ellers kunne kravle ind i og gøre rendt.

Moderne skorstene kræver ofte teknologi, der gør, at man kan undersøge dem nærmere, uden man behøver – eller kan – komme ind i dem.

De kommer dog ofte kørende i kassevogne, som man også ser ved mange andre håndværkere, hvor der er udstyr i dem til, at de kan rense skorstene på mange måder, så hvorfor bliver de ved med at holde fast i sådan en upraktisk mundering?

Dette knytter sig nok til deres hverv, hvor man i gamle dage tydeligt kunne se forskel på, om man var smed, tømrer eller snedker, når man mødte op i ens uniform.

Nu om dage er det jo mere værktøjet, der er med til at definere, hvem man er som håndværker, men lauget for skorstensfejere har holdt fast i, at man skal møde op i denne type uniform, så man ikke er i tvivl om, at skortensfejeren er ankommet.

På den måde kan man genkende vedkommende overalt, hvis der for eksempel dukker en skorstensfejer i hirtshals op.

More articles