Kartofler og flødekartofler

27 August 2018
Anders Lundtang Hansen

editorial

Vi danskerne er en nation af kartoffel-elskende indtagere og dyrkere. Selv, hvis man ikke spiser kartofler på jævnlig basis eller helt har udfaset den populære rodfrugt fra ens kostplan, så er det vores postulat, at du i hvert fald mindst én gang i dit liv har smagt kartofler i en eller anden form.

Selv den klassiske version med kogte kartofler har de fleste i det her land prøvet, men selv hvis du siger “nej” til den udmelding, så har du vel prøvet chips, der netop kommer af kartofler og da også i en periode som fællesbetegnelse blev kategoriseret som “franske kartofler”.

Kartoffel-spisen bliver i hvert fald tit sammenlignet med en kernedansk familie, der er samlet om middagsbordet, men faktisk stammer kartoflen ikke fra Danmark eller det kolde nord. Den blev importeret fra Sydamerika, da europærerne var ved at kolonisere området.

Men vi danskerne har taget kartoflen til os gennem flere hundrede år og har lært at anvende den i mange forskellige sammenhænge, retter og lege med børnene. Det er lidt på ligefod med, at danskerne kan tilberede alt fra en gris, og så findes der flere hundrede variationer af kartofler som tilbehør.

Kartoffelretter kan antage mange former.

Vi har som nævnt kogte kartofler, så er der bagte kartofler, der findes en art asparges-kartofler. Vi laver kartoffelbåde, pommes frites, pommes røsti og, og… Ja, det er sådan set egentlig bare at tænke på omformninger af kartofler, tilberedningsmetoder og krydderier, og så kan du veksle en ret med kartofler på mange måder.

En af de kendte og populære kartoffelretter, som vi ikke har nævnt her ovenover, er flødekartofler. Flødekartofler går nemlig godt sammen med meget forskelligt slags kød, salater og brød, så det er en foretrukken spise i mange danske hjem specielt i sommermånederne. 

Så vi slutter lige dette kartoffelindlæg af med en god service i form af et link til en god opskrift på flødekartofler.

 

More articles