Misbrug af receptpligtig medicin – et problem i vækst

05 January 2022
Astrid Pedersen
image

editorial

I løbet af de seneste år har de danske sundhedsmyndigheder haft især de smertestillende og angst dæmpende præparater i søgelyset når det handler om pille misbrug. Det drejer sig først og fremmest om de såkaldte opioider – syntestisk fremstillede stoffer som i slutningen af det forrige århundrede blev produceret med henblik på at afløse de meget afhængigheds skabende opiater som for eksempel morfin.

Angiveligt skulle opioiderne (her under Tramadol, Oxycodone og Fentanyl) ikke være nær så afhængigheds skabende som opiaterne. Det har dog siden hen vist sig at opioiderne i kraft af deres store ligheder med opiaterne er mindst lige så afhængigheds skabende.

Foruden den smertelindrende effekt virker opioider nemlig også muskel afslappende og har en let euforiserende effekt. Det er derfor meget nemt at blive afhængig af opioider, hvilket tydeligt kommer til udtryk i statistikkerne.

image

Ud over opioider er medicin tilhørende gruppen benzodiazepiner en stor synder når det handler om afhængigheds betinget misbrug. For begge medicin typers vedkommende gælder det at en effektiv afvænning kræver behandling med afgiftning og efterfølgende terapi hvis denne skal foregå på sikker og forsvarlig vis – og med et holdbart resultat.

Hvor kan jeg få hjælp til afvænning af min medicinafhængighed?

Hvis du befinder dig på nippet af eller midt i et afhængigheds betinget misbrug af for eksempel opioider eller benzodiazepiner er det meget vigtigt at du søger professionel hjælp til afvænning. Du kan nemlig komme rigtig galt af sted hvis du selv forsøger dig med at lægge pillerne på hylden. Du bør søge hjælp på et misbrugscenter som tilbyder afgiftning under overvågede forhold samt opfølgende terapi i trygge omgivelser.

Hos Behandlingscenter Stien finder du den bedste misbrugsbehandling i Danmark – komplet med indlæggelse til afgiftning og efterfølgende intensiv terapi. Du kan læse mere om behandling af pillemisbrug, og kontakte Behandlingscenter Stien direkte, via hjemmesiden behandlingscenter-stien.dk.

More articles