Tag også hensyn til alle de andre dyr end de velkendte

20 December 2019
Anders Lundtang Hansen
Tag også hensyn til alle de andre dyr end de velkendte

Lad os lige lave en lille hurtig udfordring, som vi er ret så sikker på, at vi kender udfaldet af resultatet af på forhånd:

Hvad synes du, er mest nuttet:

En blot et par uger gammel killing, der miaver sagte i dine hænder?
Eller
– Et ildelugtende vortesvin helt nede i Afrika?

Vi har virkelig lagt meget overbevisning og signende forvalg ind i dette spørgsmål, og medmindre du er en meget speciel type, så vil langt de fleste svare på killingen.

Det er ikke kun fordi, at små dyr og specielt unger per definition er skønne og nuttede, men i vores spørgsmål lagde vi også den forventning, at du havde den i dine hænder, du kunne mærke den dreje rundt, være helt ubeskyttet og kun have dig at passe på den.

Vortesvinet er opvokset op og klarer sig selv, tror vi, og er helt nede i Afrika, og hvem ville dog i deres vildeste fantasi have et vortesvin som kæledyr, selv hvis man måtte?

Du har ikke noget direkte forhold til dette vortesvin, selvom det da bestemt har sin berettigelse, men hvorfor skulle du bekymre dig om et dyr, der er så langt væk fra dig?

Fordi verden hænger sammen, og der er brug for alle de dyr, vi har her i verden; der er ingen grund til at lade arter uddø, bare fordi de ikke er nuttede, eller fordi vi ikke har nogen direkte kontakt med dem.

Når vi forurener, så rammer det hele planeten, og mange dårlige bække giver altså en giftig å.

Så gør en forskel for, at den killing kommer til at vokse op i en mangfoldig verden ved at give en grobund for at kunne opleve, at der også findes mange andre dyr i denne verden – selvom den måske aldrig kommer i kontakt med dette væsen nogensinde.

More articles