Vi skal virkelig passe godt på vores dyr

23 December 2019
Anders Lundtang Hansen
Vi skal virkelig passe godt på vores dyr

Du ryster måske på hovedet over den overskrift her, men faktisk er der god grund til lige at minde os alle om, at vi har et ansvar for alle de dyr, der findes, for de indgår i en naturlig del af vores natur.

Derfor kan du nok regne ud, at vi ikke alene tænker på, at du skal tage dig af den nuttede hundehvalp, du har fået i gave, og vedholde at passe på den, når den bliver stor, lufte den, træne den med videre.

Du skal også tænkes på alle de dyr, du aldrig kommer i kontakt med hverken direkte eller måske kun indirekte.

Ved for eksempel at smide et plastiklåg i naturen, kan du risikere, at et dådyr får det om benet og kommer til skade, men ved at forurene i det små kan det i bedste sommerfugleeffekt-stil sende kaskader af konsekvenser om på den anden side af jorden, hvor en dyreart, du aldrig får kontakt med, langsomt vil uddø, fordi du blandt andet svinede.

Det er så svært for mennesker at forstå, at når de ikke direkte kan se eller mærke konsekvensen af deres handlinger, så er de ikke altid sikre på, at de bærer en del af skylden; eller også smider de den bare over på andre personer ligeledes.

Nogle gange støder man på den påstand, at naturens udvikling forårsages af os mennesker med vilje, for vi er jo også en del af naturen, så måske er vi til for, at nogle arter simpelthen skal uddø?

Det bliver nok svært at bevise, men når man ser, hvordan vi omdanner naturens ressourcer til forurening, fjerner fauna og skove, så må man sige, at man bærer et ansvar for den klode, vi befolker, så der også er plads til vores næste generation – og for den sags skyld også de dyr, der skal overtage den.

More articles