Tjek dit hjem for radon

31 May 2021
Astrid Pedersen

editorial

Hvis du går og er bekymret for, om radonniveauerne i din bolig er for høje, er der god grund til at tage affære. Det kan nemlig være forbundet med meget stor risiko at være udsat for høje koncentrationer af radon i hjemmet. I det følgende kan du læse mere om hvorfor radon er farligt, hvordan du måler radon værdierne i huset, og hvorledes du kan nedbringe radon niveauet.

Hvorfor er radon farligt?

Radon er en radioaktiv gas som når den henfalder udsender radioaktiv alfa stråling. I den fri luft er dette ikke så farligt idet alfa stråler ikke kan trænge igennem den menneskelige hud, og da slet ikke tøj eller husmure. Men hvis du har indåndet radon, og det henfalder i dit lungevæv, vil cellerne kunne tage skade.

Radon menes af være den anden hyppigste årsag til lungekræft i Danmark. Samtidig har forskerne radon under mistanke for at være medvirkende årsag til spædbørns leukæmi. Der er altså al mulig god grund til at tage radon truslen særdeles alvorligt – og til at få målt radon niveauet i familiens hjem.

Hvordan måler jeg radonværdier?

Hos RadonHuset kan du købe radon målebokse som kan anvendes i forbindelse med radonmåling. Du skal placere en radon måleboks i hvert af de rum som familiens hyppigst benytter, for eksempel soveværelse, børneværelse og stue.

Efter et par måneder sender du radon måleboksene til analyse hos RadonHusets laboratorium. Og efter et par uger får du svar i form af en rapport som angiver radon værdierne i boligen.

Hvordan reducerer jeg mængden af radon i huset?

Skulle det vise sig at radon forekomsten er høj i din bolig kan du vælge at få installeret et ventilations system, eventuelt en genvex anlæg. Og sørger du samtidig for at få tætnet kælder eller gulv konstruktion burde du være på den sikre side. Læs mere på RadonHuset.dk.

More articles